Sulas – modes lieta? Praktiski par sulu terapiju

Praktiski jebkuru slimību var uzveikt ar sulu terapijas palīdzību. Dažos gadījumos sulas ir galvenais ārstniecības līdzeklis, bet visbiežāk tās ir kā papildinājums fitoterapijas kursam. Mūsdienās tiek piedāvāti dažādi jaunības un skaistuma saglabāšanas paņēmieni, taču zinoši cilvēki apgalvo, ka sulām tie nestāv blakus. Protams, jāņem vērā dažādas nianses un nosacījumi.

Cilvēka organisms sastāv no miljardiem šūnu, kam patstāvīgi nepieciešams dzīvs un aktīvs uzturs. Ja neēdīsim pārtiku, kas baro organismu, tad priekšlaicīgi nomirsim vai cietīsim no dažādām slimībām. Ēdienam jābūt dzīvam, organiskam, labi uzņemamam, tādam, kas ātri atjauno šūnas un audus. Mūsu organismā galvenie elementi ir skābeklis, ogleklis, ūdeņradis, slāpeklis, kalcijs, sērs, nātrijs, jods, magnijs u.c. Tos satur dārzeņi, augļi, ogas, ārstniecības augi, graudi, sēklas, rieksti… Tad kādēļ dzert dārzeņu un augļu sulas, nevis tos vienkārši apēst? Atbilde ir vienkārša: sulās ir mazāk šķiedrvielu, savukārt cietas barības pārstrādāšanai nepieciešams ilgāks laiks, iekams barības vielas nonāk šūnās un audos. Šķiedrvielām faktiski ir ļoti neliela vērtība, turklāt tās no organisma izvada daļu nepieciešamo elementu. Izspiežot sulu no šķiedrvielām, tiek atbrīvoti vajadzīgie elementi, tādā veidā sula satur vērtīgus vitamīnus, fermentus un minerālsāļus. Zaļumi un pavasarīgās sulas satur īpaši daudz hlorofila, ko organisms viegli uzsūc un kas pēc satura ir identisks hemoglobīnam. Daudz hlorofila ir jaunajos kviešu dīgstos, lucernu lakstos, kāpostos, redīsu un biešu lapās.

 

Spiežam sulu

Sulas jāgatavo no svaigiem dārzeņiem, augļiem un sulīgām lapām. Kad sula izspiesta, tā nekavējoties jāizdzer, jo hlorofils gaismas iedarbībā strauji zūd – pat īslaicīga uzglabāšana ledusskapī paātrina rūgšanas procesu un sulas bojāšanos, lai gan garša nemainās (tikai mārrutku sula savas vērtības saglabā nedēļu).

Kā tad iegūt dzīvinošo nektāru? Protams, sulu spiede ir ērta, taču vislabāk dārzeņus vai augļus sarīvēt, bet zaļumus – sagriezt un pēc tam izspiest sulu caur marli. Un, protams, veselīgāka būs paša spiesta sula – vienalga ar kādu metodi.

 

Uz veselību!

Lietojot paša spiestas, svaigas sulas, rezultāts būs acīm redzams, jo organismā sulas pārstrādāšanas un uzsūkšanās process notiek 15–20 minūtēs ar minimālu slodzi uz gremošanas orgāniem.

Organisms netiks piesārņots, ja katru dienu līdz ar ikdienas uzturu, dzersiet arī 1–2 glāzes dārzeņu sulas. Organisma attīrīšanu ar sulām bez citas barības drīkst veikt 5 – 7 dienas no vietas, tomēr veselīgāk būs, ja reizi nedēļā sarīkosiet atslodzes dienu, kuras laikā dzersiet tikai sulas. Ja tomēr organismā jūtams smagums, tad vēlams nedēļu dzert sulas; vēlamais attīrīšanās laiks ir 3 cikli pa 7 dienām ar mēneša pārtraukumu. Divas dienas pirms sulas kūres uzsākšanas jāpāriet uz veģetāru uzturu.

 

Kādas sulas labākās

  • Kartupeļu sulu vienu pašu lieto pret kuņģa čūlu, kolītu, podagru
  • Pētersīļu sakņu un lapu sulu lieto nieru veselības uzlabošanai.
  • Lielisks attīrītājs ir sarkano biešu sula. Tā ieteicama ikvienam, kas cieš no aizcietējumiem vai hemoroīdiem, tā uzlabo aknu un nieru darbību, urīnpūšļa veselību, izvada no organisma smagos metālus, pasargā no sklerozes, būtiski uzlabo atmiņu.
  • Gurķu, biešu lapu un burkānu sula ieteicama hipertonijas un sirds slimniekiem; gurķu un salātu sula uzlabo sirdsdarbību.
  • Ķiploku un sīpolu sula izvada no organisma sārņus un rosina kuņģa sulas izdalīšanos.

Uzmanību! Šīs sulas nedrīkst lietot neatšķaidot – ēdamkaroti sīpolu vai ķiploku sulas pievieno citām sulām vai atšķaida glāzē ūdens.

 

  • Ceļmallapu sulu lieto pa 2 ēdamkarotēm 3 reizes dienā pie gastrīta, kuņģa un zarnu trakta slimībām, žultspūšļa iekaisuma, čūlām.
  • Pret alerģiju dienā izdzer 50 g māllēpju sulas.
  • Svaigu pelašķu jauno dzinumu sulu izmanto kā pretmikrobu līdzekli. Lieto pa 1 ēdamkarotei 3 reizes dienā pirms ēšanas.
  • Pieneņu sulu iegūst no visa auga, bet var izmantot tikai zaļās lapiņas, iepriekš mērcējot stundu aukstā ūdenī lai noņemtu rūgtumu. Lieto kopā ar medu 1–3 ēdamkarotes dienā pret iekaisumiem un vielmaiņas uzlabošanai.
  • Vārpatu sulu lieto pie asinsvadu un asins saslimšanām – pa 200 g sulas dienā. Gan dziednieciski, gan profilaktiski vārpatu sula jādzer visu mūžu vismaz 2–3 mēnešus vasarā – tas nodrošina locītavu veselību un labu redzi.
  • Nātru sula tīra asinis un sekmē asins šūnu veidošanos, paaugstina hemoglobīna līmeni, uzveic nogurumu. Ilgstoši lietojot, palīdz pie ādas slimībām, tuberkulozes. Nātru sulas profilaktiskā deva ir pusglāze dienā.

Sulu terapija organismam ir kā svētki, tas tiek bagātināts ar minerāliem un vitamīniem, un vēl ar to nezināmo substanci, bez kuras nav iespējama dzīve uz Zemes – ar bioloģiski aktīvām vielām. Dzeriet sulas un esiet veseli!

 

žurnāla “TAKA” arhīvs, Psihoterapeite, dziedniece – ekstrasense Beata Sproģe-Kozlovska

Jums var arī patīk