Rudens ritmi un likumi ĀJURVĒDĀ

Kosmosā planētas kustas pa noteiktām orbītām, zieds zina, kad tam uzziedēt un noziedēt. Daba ļaujas dzīves ritmiem dabiski un brīvi. Cilvēks ir vienīgā dzīvā būtne, kas spēj pārkāpt visus laika un Kosmosa likumus, turklāt tas vienmēr atstāj nospiedumus gan apziņā, gan arī ķermenī. Kas ir dabas likumi un kā tos interpretē ājurvēda – par to šoreiz rakstā.

Ājurvēdā gadu iedala 6 sezonās (sanskritā – ritu). Katrai sezonai ir savs “tērps”, daba ieģērbjas noteiktā enerģijas vibrācijā, jo tieši tā nodrošina pastāvīgu harmoniju mūsu vidē. Vāta – gaisa un ētera enerģija – vajadzīga kustībai, pita – uguns un ūdens enerģija – nepieciešama transformācijai, kapha – zemes un ūdens enerģija – palīdz visam augt.

Rudens ir pārejas posms no karstuma uz aukstumu, arī ķermenim nākas pielāgoties dabas pārmaiņām. Mēs jau zinām, kāpēc rudenī līst lietus, –  vasaras svelme ir uzkarsējusi un izžāvējusi dabu, ūdens un vēsums to mitrina un atdzesē. Līdzīgi notiek arī mūsu ķermenī – lai gan vasaras karstums silda, tas arī sausina un padara raupjus audus. Tāpat kā mitra malka saules svelmē izžūst ātrāk, tā arī, beidzoties vasarai, ķermenis ir sasildīts, bet vienlaicīgi izžuvis un sauss. Šajā posmā ķermenim nepieciešams mitrs, sildošs ēdiens un siltas eļļas masāžas. Svarīgi uzturā lietot daudz sakņaugu un dot priekšroku saldai garšai (graudaugi, pākšaugi, medus).

(SAGATAVOJA: Dr. Guna Vilka, ājurvēdas ārste, vēdiskās astroloģijas un uztura konsultante, www.triguna.lv)

Rudenim turpinoties, pieaug pita – uguns elements. To var manīt dabā –  lapas iekrāsojas dažādos ugunīgi oranžos, dzeltenos un sarkanos toņos. Dabai strauji atdziestot, mūsu ķermenis ieslēdz iekšējo “krāsni”, ko ājurvēdā dēvē par agni. Cilvēkiem un visai dzīvajai dabai tas nepieciešams, lai izturētu auksto ziemu. Tie, kam mājās ir malkas apkure, zina – ja visu vasaru nav kurināts un skurstenis ir netīrīts, kvēpiem aizaudzis, māja būs pilna ar dūmiem. Mūsu ķermenis ir gudrs – ja karstumam tajā nav kur uzturēties, jo kanāli ir netīri, tas “plūst ārā” pa vājajām organisma vietām – gremošanas traktu (gastrīts, caureja, iekaisumi), ādu (strutaini iekaisumi, sarkani izsitumi) un ar emocijām (dusmu lēkmēm). Šajā posmā ķermenim nepieciešama attīrīšanās. Priekšroka dodama saldai (sakņaugi, graudaugi, kļavu lapu sīrups), kā arī rūgtai garšai (rukola, spināti, brokoļi u.c.)

 

Sezonālās izmaiņas rudenī:

  1. Rudens sākums: vāta dominē, taču lēnām sāk mazināties: ir jūtams vieglums, sausums un vēsums. Šajā laikā pūš stipri vēji un ir visvieglāk saķert saaukstēšanos, kļūt nervozam un izjust iekšējo nestabilitāti, vājinās arī imunitāte. Gremošanas sistēmas traucējumi veicina toksīnu uzkrāšanos ķermenī. Rudenī cilvēki, kas slimo ar artrītu, sajūt simptomu saasināšanos. Rudens ir laiks, kad jālīdzsvaro vātas simptomi – jāizvairās no vēja, aukstuma, sausuma un pārmērīgām kustībām. Ieteicams siltums, eļļainums un mitrums.
  2. Rudens pilnbrieds: pitas (uguns) pastiprināšanās: tuvojoties ziemai, palielinās un sasniedz maksimumu pitas daudzums. Statistiski pieaug pitas slimības: čūlas, iekaisumi, drudzis. Kādā pētījumā Itālijā, apsekojot vairāk nekā 26 tūkstošus pacientu, tika konstatēts čūlu pieaugums šajā sezonā. Labi zināms, kā Itālijā mīl tomātus un vīnu (abi palielina pitu).

(https://bmcgastroenterol.biomedcentral.com/articles/10.1186/1471-230X-10-37 ) Manfredini un citi autori: “Seasonal pattern of peptic ulcer hospitalizations: analysis of the hospital discharge data of the Emilia-Romagna region of Italy” BMC Gastroenterology2010

 

Vātas simptomi:

  • Kustību aparāts: locītavu stīvums, sāpes, “krakšķi”, osteoporoze.
  • Nervu sistēma: epilepsija, jutības izmaiņas ādā, trīce, krampji, runas un dzirdes traucējumi, sāpes (īpaši dzelošas), tinīts, ģībšana.
  • Iekšējie orgāni: aizcietējumi, spazmas, meteorisms.
  • Psihiski: intereses trūkums, depresija, miega traucējumi, garīgs nemiers un nervozitāte, baiļu sindroms.
  • Spēka zudums, svara zudums, raupjums (piem., ādas), sirds ritma traucējumi, matu izkrišana.

Pitas simptomi:

  • Gremošana: atviļņa slimība, čūlas, caureja, stomatīts un gastrīts, duodenīts (divpadsmitpirkstu zarnas iekaisums).
  • Āda: abscesi (strutaini iekaisumi), čūlas, pārmērīga svīšana, apdegumi.
  • Simptomi: iekaisums, strutas, dedzināšana, karstuma sajūta, asiņošana, jutīgums pret gaismu, paaugstināta temperatūra, samazināta vajadzība pēc miega. Pitas simptomi izpaužas ar sārtu vai dzeltenīgu nokrāsu.
  • Psihiski: dusmas, agresija, pārmērīga kontrole un kriticisms.
  • Sajūtas: skāba, asa vai rūgta garša mutē, pārmērīgi liels izsalkums un slāpes, vēlme pēc aukstuma vai auksta ēdiena/dzēriena.

 

Kāpēc karsts laiks samazina gremošanas uguni (agni) un kāpēc rudenī tas ir jāaktivizē?

Kad ārā ir karsti, ķermenis ieslēdz iekšējo “kondicionieri” – lai nepārkarstu iekšējie orgāni. Pati jutīgākā daļa ir galva – tai liels karstums ir kaitīgs. Lai karstumu mazinātu, agni  tiek pēc iespējas apslāpēta. Lai saprastu labāk – karstā laikā mēs istabā krāsni nekurinām! Kad vasara beidzas, ķermenim atkal jāpārkārtojas uz uguns aktivizēšanu un sevi jāsilda. Bet – jo vairāk ķermenī ir smaguma un toksīnu, jo grūtāks ir šis pārslēgšanās process un vieglāk var sākties slimība. Būtībā tā ir attīrīšanās process gan mūsu ķermenim, gan apziņai. Slimības laikā samazinās apetīte, paaugstinās temperatūra un notiek izvadīšanas procesi – ar iesnām, klepu utt.

 

Ājurvēdas ieteikumi rudenim

Mērķis: veicināt saldas un rūgtas garšas uzņemšanu, mazinot skāba, asa un sāļa ēdiena lietošanu.

Ēdiena kvalitāte: silts un mitrs ēdiens ar gremošanu veicinošām garšvielām. Priekšroka dodama produktiem, kam ir atvēsinoša iedarbība (jā – brokoļiem, nē – čili), atsakoties no produktiem, kas vēl vairāk uzkarsētu ķermeni – skābiem, asiem un sāļiem ēdieniem. Izvairīties no: aukstiem ēdieniem – saldējuma, salātiem, kokosa, kā arī fermentētiem un rauga izstrādājumiem.

Graudi: mieži, basmati un brūnie rīsi, pilngraudu kvieši. Kičari.

Pākšaugi: zaļais mungdāls, lēcas.

Dārzeņi: pākšu pupiņas, zaļie lapu salāti – kale, rukola utt., rūgtie dārzeņi, Briseles kāposti, kabači, burkāni, puķkāposti, kolrābji, vārīti sīpoli, kartupeļi, ķirbji, spināti, saldie kartupeļi.

Augļi: visi saldie āboli, ogas, dateles, vīnogas, saldie apelsīni, persiki un aprikozes, plūmes, granātāboli, bumbieri. Vēlams priekšroku dot vietējiem, bioloģiski audzētajiem augļiem.

Sēklas un žāvējumi: saulespuķu un ķirbju sēklas, rozīnes un žāvētas aprikozes, dateles.

Piena produkti: sviests, gī sviests, govs piens, kazas piens (pat labāk), paniņas.

 

Atbilstoši ājurvēdas augi

Amalaki – palīdz mazināt pitu, uzlabo matu, ādas un acu veselību, palīdz stiprināt imunitāti, mazināt iekaisumu, darbojas kā antioksidants un tonizē.

Guduchi – darbojas kā vispārējs atindēšanas augs, palīdz attīrīt aknas, asinis un uzlabo ādas vispārējo stāvokli. Guduchi dēvē par ‘amrta’ – dievišķo nektāru. Lieliski piemērots arī attīrīšanās kūres laikā, jo palīdz izvadīt no asinīm lieko skābi. Par lietošanu jautāt ājurvēdas speciālistam.

Triphala – palīdz harmonizēt gremošanas darbību, izvada no ķermeņa arī lieko karstumu. Palīdz mazināt aizcietējumu. Izmanto, lai uzlabotu un stiprinātu gremošanu. Neiesaka grūtniecēm. Lieto 3 g pulvera vai kapsulas veidā uz nakti.

Hingvastak – palīdz mazināt vātas simptomus, stiprina gremošanu un izvada gāzes. Palīdz harmonizēt zarnu bakteriālo līdzsvaru. Pievieno 1 g ēdienreizes sākumā.

! Jebkuru augu izvēle ir drošāka un efektīvāka, ja konsultējaties ar speciālistu. Augi neaizstāj sabalansētu dienas un ēšanas režīmu.

Ķermeņa labsajūtai

Eļļas masāžas: lai uzlabotu pašsajūtu rudenī,  vēlamas ikdienas masāžas ar siltu sezama eļļu. Tās mazinās sezonālo sausumu un palīdzēs izvadīt toksīnus caur ādu. Pievienojot atbilstošas ēteriskās eļļas, tiek radīts  smaržīgs un ārstniecisks efekts. Pēc tam eļļu noskalo siltā dušā. Ja nevar masēt visu ķermeni, derēs lokāla locītavu masāža.

Tā kā kosmiskajā telpā rudenī ir daudz ētera un gaisa elementa, vērtīgi praktizēt dažādas jogas elpošanas tehnikas (pranayama), kas liek kustēties ne tikai plaušām, bet arī visam Kosmosam ap mūsu apziņu. Šajā laikā iespējamas lielas pārmaiņas apziņā, tāpēc ir noderīgi sākt arī apmācību procesus.

Jogā – praktizēt nomierinošus vingrinājumus un balansējošas pozas. Lēnu un mierīgu saules sveicienu,  pietiekami daudz laika atvēlot atpūtas pozai (šavasana).

Ēteriskās eļļas: ieteicams vetivers, kas palīdz sajust savas saknes un nomierināties.

Kičari attīrīšanās

Kičari ir ideāli piemērots ēdiens rudens attīrīšanās kūrei: mungdāls nodrošina olbaltumvielas, rīsi (ogļhidrāti) rūpējas par enerģijas uzturēšanu līdzsvarā. Dārzeņi (šķiedrvielas) iztīra zarnas,  gī sviests  pabaro visus kaulaudus, ieskaitot matus, un aktivizē agni – gremošanas uguni, kā arī attīra shrotas – ķermeņa kanālus un palīdz attīrīt apziņu no sliktu domu sārņiem.

Dienas plāns 3 – 5 dienām:

Brokastīs : Basmati rīsi vai pilngraudu rīsi (kā alternatīva rīsiem var būt kvinoja, mieži, amarants), novārīti un apkaisīti ar sēklu maisījumu (sk. zemāk), pievienojot 1 tējk. gī sviesta.

Pusdienās: kičari – interneta pasaule piedāvā lielu klāstu garšīgu recepšu, bet pamatsastāvdaļas ir: vienādās daļās mungdāls un Basmati rīsi, pievienojot kādu rūgtu vai saldu dārzeni. Dārzeņus var arī nepievienot, ja vēlas efektīvāku attīrīšanu. Garšvielas: kumins, fenhelis, koriandrs, ķimenes, melnie pipari, svaiga ingvera sakne (sk. recepti raksta beigās). Gī sviests.  Virsū uzber svaigus zaļumus, sēkliņas.

Vakariņās: kičari – nedaudz šķidrāks, var būt zupas veidā. Izmanto to pašu sastāvu, ko pusdienās. Alternatīva – var uzsildīt pusdienu porciju, pievienojot svaigus zaļumus vai svaigi pagatavotus dārzeņus.

Sēklu maisījums (2 tējkarotes 2x dienā):

Sezams 100 g

Ķimenes 100 g

Ķirbju sēklas 100 g

Saulespuķu sēklas 100 g

Linsēklas 300 g

Uzkarsēt cepeškrāsnī 200 grādos 3-5 min. Samaļ kafijas dzirnaviņās nedēļas porciju un uzglabā slēgtā traukā.

Kūres laikā:

  1. Katru dienu jāveic pilna eļļas masāža. Uzsilda 20 – 30 ml sezama eļļas, no rītiem veic visa ķermeņa masāžu ~15-20 minūtes. Pēc tam ieiet siltā dušā vai vannā, var izmantot arī pirti (tikai tad eļļojas pašās pirts procedūru beigās un noskalojas ar siltu ūdeni). Ziepju vietā vēlams izmantot zirņu miltus – paņem tos saujā un noberzē ādu, tas lieliski absorbē eļļas paliekas.
  2. 1 ēd. k. sezama eļļas no rīta paņem mutē, skalo 3-4 minūtes. Nerīt! Pēc tam izspļauj. Šī procedūra palīdz absorbēt toksīnus no asinīm, uzlabo mutes gļotādas un zobu veselību.
  3. Kūres laikā velti 30 minūtes dienā meditācijai, sakārtojot domas un ļaujot sev nesteigties. Tas palīdzēs vieglāk apstrādāt uz āru plūstošās emocijas.

Kičari recepte:

Sastāvdaļas
1 daļa Basmati rīsu (100 – 150 g)
1 daļa mungdāla (100 – 150 g)
1 tējk. gī sviesta
150 g bioloģisko spinātu
½ bietes
Garšvielas:
1 kanēļa standziņa
1 tējk. svaigi rīvētas ingvera saknes
1 tējk. fenheļa sēklu
1 tējk. ķimeņu
½ tējk. kumina sēklu
1 tējk. sinepju graudu
¼ tējk. asafoetīdas
1 lauru lapa
1 tējk. kurkumas
1 liels sīpols (sīki sakapāts)
Svaigi zaļumi – lociņi, dilles u.c.
~ 700 – 800 ml ūdens

 

  1. Nomazgā rīsus. Uz smalkas rīves sarīvē bieti.
  2. Piestā saberž garšvielas – fenheli, ķimenes, sinepju graudus.
  3. Katlā ielej ūdeni, pievieno dālu, kanēļa standziņu un lauru lapu, sarīvētās bietes. Vāra 10 minūtes. Pievieno rīsus un vāra, līdz gatavs.
  4. Pannā izkausē gī sviestu, pievieno piestā saberztās garšvielas, ingveru, sīpolu, apcep. Virsū uzber sīki sagrieztas spinātu lapas, apmaisa un ļauj maisījumam sakristies. Apkaisa ar sāli un pievieno kičari. Samaisa un ļauj tam 1 minūti nostāvēties. Apkaisa ar sīki sakapātiem zaļumiem vai diedzējumiem. Pasniedz karstu.

Ja vēlaties nopietni attīrīties, piesakieties pie ājurvēdas speciālista, kurš saskaņā ar ķermeņa konstitūciju piedāvās dziļākas attīrošās terapijas, kuru iedarbību ķermenī varēs sajust kā vieglumu, entuziasmu un dzīvesprieku. Pirmo nedēļu pēc kūres nevajadzētu lietot smagus, bloķējošus produktus (gaļa, siers un citi piena produkti), kā arī izvairīties no lielām un smagām maltītēm.

Rudens garīgajā telpā – veļu laiks

Uguns laiks dabā ir dedzinošs mūsu apziņā, mūsu senči šo laiku atzīmēja kā veļu laiku, kad senču dvēseles atgriežas savos iepriekšējo zemes dzīvju ceļos. Šis ir laiks, lai apvienotos ar savas dzimtas spēku lūgšanās un pateicībā, tā paceļot savu apziņu Dieva mīlestībā, kas ir Svētā Uguns. Depresija un nomākts noskaņojums norāda uz to, ka esam ignorancē – nespējam redzēt savu priekšgājēju nopelnus un tos pienācīgi novērtēt kā svētību. Dabā koki, nometot lapas, parāda, kā nomest savus stereotipus – ļaut vējam tos aizpūst. Formas un matērija ļaujas zemes pārveidojošajam spēkam – satrūdot baro nākamās paaudzes. Šajā laikā Kosmoss, palielinot uguns elementu līdz maksimumam, dod mums lielas iespējas veikt pārmaiņas savā apziņā.

Mūsu fiziskās un garīgās veselības pamatā ir uguns. Katra cilvēka individuālā telpa pieprasa noteiktu uguns apjomu, jebkura novirze rada disharmoniju. Par daudz uguns – perfekcija, dusmas, kritika, kontrole; par maz – letarģija, slinkums, iniciatīvas trūkums.

 

Sena lūgšana uguns elementam:

Dievs, ļauj man būt kā ugunij.

Uguns pārmaina visu, ko tā skar. Ļauj man kā kvēlojošai ugunij sadedzināt manī visu netīro, lai tīrais gūst virsroku.

Manu domu spēks lai mirdz kā uguns, manas sirds mīlestība mirdz kā uguns.

Ļauj, lai manī deg mīlestības mūžīgā uguns, ļauj, lai viss, kam es pieskaros, aizdegas mīlestībā.

Ļauj man manu sirdi un citu sirdis aizdedzināt ar mīlestības uguni.

Ļauj, lai šīs liesmas kļūst visaptverošas un lai pasaule aizdegas, līdz mīlestības uguns apgaismo to.

Ļauj man būt kā ugunij.

Ļauj man mūžīgi degt vēlmē atrast Tevi, Dievs.

Ļauj man kvēlot mīlestības ugunī, kas visu aizdedzina un visu izmaina mīlestībā!

 

***

Pateicos savai garīgajai skolotājai Mōrai par iedvesmu un palīdzību raksta tapšanā.

****

ŽURNĀLA TAKA 2018.GADA ARHĪVS. 

SAGATAVOJA: Dr. Guna Vilka, ājurvēdas ārste, vēdiskās astroloģijas un uztura konsultante, www.triguna.lv

Jums var arī patīk