L A V A N D A

Ieskats vēsturē

Ziedošā krūma dzimtene atrodas pie Vidusjūras. To plaši audzēja Dienvidfrancijas un Itālijas apgabalā, tagad kultivē visā pasaulē, bet vislabākā kvalitāte iegūstama augstākajās un ar sauli bagātākās vietās audzētai lavandai. Tās nosaukums cēlies no latīņu vārda lavare – mazgāt. Viduslaikos šo augu bija iecienījuši senie romieši un grieķi, kas izmantoja to ķermeņa kopšanai gan pirtīs un aromātiskās vannās, gan veļas mazgāšanai. Sauso lavandu tās maģisko īpašību dēļ stiprināja pie mājas ieejas durvīm kā sargātāju un kvēpināja kā ziedojumu dieviem. Dienvidāfrikā sievietes to izmantoja, lai aizgainītu vīru dusmas. Laikam ritot, lavanda kļuva ne vien par mīlestības, skaistuma un izsmalcinātības simbolu, bet plaši tika izmantota dekoratīviem mērķiem kosmētikas un smaržu ražošanā, kulinārijā, kā arī arī kalpoja kā lielisks veselības avots.  Vērtīga ir lavandas ēteriskā eļļa, lapas, ziedi, novārījumi, kaltējumi, tas ir viens no populārākajiem un mūsdienās aktīvi izmantojamiem ārstniecības augiem.

Lavandas ārstnieciskās īpašības

Galvenā aktīvā viela, kas tieši ietekmē daudzgadīgā auga vērtīgās īpašības, ir linalols. Tā saturs lapās, kātos un ziedkopās sasniedz aptuveni 60% no kopējās ēteriskās eļļas daudzuma. Tieši tas  piešķir lavandai nomierinošu iedarbību uz nervu un sirds-asinsvadu sistēmu. Cineolu izolētā formā lieto farmācijā, lai ražotu antiseptiskus līdzekļus. Lavandai raksturīgs stiprs aromterapijas efekts, tas saistīts ar auga sastāvā esošo geraniolu un borneolu, kas spēj pat pazemināt asinspiedienu. Tanīni, kas ziedkopās ir aptuveni 12%, noder kakla skalošanai, palīdz pie augšējo elpošanas ceļu vīrusu infekcijām. Pateicoties tanīniem, uz gļotādas izveidojas aizsargapvalks, kas aptur iekaisuma virzīšanos uz priekšu. Sveķainajiem savienojumiem, kas arī ir daļa no lavandas, piemīt viegla caurejas un diurētiska iedarbība. Lavanda novērš pūšanas procesu attīstību un var uzlabot citu zāļu terapeitisko iedarbību. Pateicoties sinerģismam, lavandu pievieno inhalācijām gripas ārstēšanā.  

Lavandas izmantošanas piemēri:

  • mīlestības un gara spēcināšanai,
  • sāpju remdēšanai,
  • depresijas mazināšanai,
  • svaiguma sajūtai,
  • lai atbrīvotos no galvas sāpēm (eļļu var ieberzēt deniņos un pēdās),
  • lai atbrīvotos no nekontrolējamām emocijām,
  • domas skaidrībai un asumam,
  • prāta un emociju harmonizēšanai.

 

Vienkāršs dziedināšanas veids – ēst augu kaltētā veidā. Regulāra lavandu saturošu garšvielu pievienošana dažādiem ēdieniem mazina nervu spriedzi un palīdz pret paaugstinātu asinsspiedienu.

  • Sasmalcināta, maisiņos sapildīta lavanda kalpo kā mājas dezinficētājs, novietojot tos skapī, automašīnas salonā utt. Dodoties pie miera, ar lavandu pildītu maisiņu var nolikt blakus spilvenam – tas palīdzēs labam un veselīgam miegam.
  • Viena no vienkāršākajām receptēm – zaļajai vai melnajai tējai pievieno 4–5 lavandas ziedus un 10 minūtes ļauj ievilkties. Dzēriens iegūst ne tikai delikātu garšas buķeti, bet arī ārstnieciskās īpašības.
  • Pret apdegumiem apstrādā ādu ar neatšķaidītu lavandas eļļu.

 

Attīrīšanas rituāli un kvēpināšana

Lavandu plaši izmanto dažādos attīrīšanas rituālos, tas ir dabisks antiseptiķis, kas atbrīvo telpu no materiālajiem slimību ierosinātājiem un negatīvām programmām.

Lavanda palīdzēs atbrīvot telpu no enerģētiskā piesārņojuma, gādās par iekšējo mieru, stiprinās nervu sistēmu un būtiski uzlabos ādas veselību.

Lavandas saišķi var uzglabāt telpā, kurā jūs pavadāt visvairāk laika – ar to enerģētiskā tīrīšana būs nodrošināta.

Izkaltētu lavandu sasien buntītē  vai sasmalcinātu ieber māla trauciņā un kvēpinot izstaigā telpu pulksteņrādītājā virzienā,  domās fokusējot apziņu uz gaismu un mīlestību. Tālāk pēc paša intuīcijas attīri telpu un sevi ar lavandas dūmu smaržu.

 

Kontridikācijas. Nav ieteicams lietot pirmajos grūtniecības mēnešos, zema asinsspiediena gadījumā.

 

Speciālisti par Lavandu:

 

Ilze Dātava, aromterapeite, aromterapijas diagnostikas meistare:

Ļoti sievišķīga augu ēteriskā eļļa – ietver un veicina visas labākās sievišķīgās īpašības – maiga, patīkama, harmonizējoša, realitāti pieņemoša, bez tieksmes uz sāncensību, draudzīga. Elpojot lavandas ēterisko eļļu, sieviete var sakārtot savu iekšējo pasauli, līdzsvarot emociju svārstības, harmonizēt hormonālo darbību. Vēl lavandas smarža var palīdzēt cilvēkiem, kam jāveic vairāki darbi vienlaikus un kam ir daudzfunkcionāla dzīve – Lavanda palīdz integrēties šajos procesos. Lavandas ēterisko eļļu var elpot arī aizvainojuma brīžos – tā palīdz tikt ar to galā. Un lavandas ēteriskā eļļa ir ļoti piemērota masāžai, pievienojot to pie masāžas bāzes eļļas.

 

Kinga Pawlovska, dabīgās kosmētikas BE.LOVED radītāja, jogas skolotāja:

Kosmētikā. Lavanda ir piemērota visiem ādas tipiem un efektīvi ārstē gan taukaino ādu, gan arī akni, dermatītu, ekzēmu un psoriāzi. Tā palīdz asins cirkulācijai, tādējādi palielinot asins plūsmu un nodrošinot ādas šūnām atbilstošu uzturu un skābekli. Lavanda satur spēcīgus antioksidantus, kuri pasarga ādu no vides nelabvēlīgās ietekmes, palīdzot tai izvairīties no stresa un nervozitātes.

 

Kinga iesaka dažas receptes kā pagatavot kosmētiku ar lavandu:

Pretnovecošanas lavandas toniks

Paņemiet nedaudz svaigas vai sausas lavandas (labāk svaigas) un 100 ml ūdens. Sakarsējiet ūdeni un ielieciet lavandas pumpurus, pārliecinoties, ka tie ir pilnībā pārklāti. Nosedziet trauku un atstājiet uz pāris stundām. Tad iztukšojiet maisījumu, ielieciet ūdeni tīrā stikla pudelē un uzglabājiet ledusskapī. No rīta pēc sējas mazgāšanas sasmērējiet to ar nelielu lavandas ūdens daudzumu, lai uzreiz atsvaidzinātu ādu.

 

Lavandas detoksikācijas cukura skrubis
Samaisiet kopā ¼ glāzes baltā un ¼ glāzes brūnā cukura, tad samaisiet to ar vienu tējkaroti vaniļas ekstrakta. Iemaisiet vienu tējkaroti sausas lavandas, maigi saspiežot pumpurus starp pirkstiem. Tad pievienojiet vienu tējkaroti mandeļu vai saulespuķu eļļas un vienu ēdamkaroti medus, samaisot visu, līdz izveidojas viendabīga masa. Novietojiet skrubi stikla traukā.

 

Inga Purava, LillasLavender saimniecības vadītāja: Lavandas Latvijā audzējām jau 7 gadus. Katras sezonas sākuma ir kā Ziemassvētki – ar pārsteigumiem, jo nekad nevar zināt, kā šajā gadā dienvidu princese Lavanda būs pārziemojusi. Katram ir savas sajūtas un iemesli, kāpēc viņam patīk lavanda. Es izbaudu katru stadiju augšanas procesā.  Domāju, ka vairumam cilvēku patīk piesātinātā lavandu krāsa, tā ir maģiska un uz viņām skatoties prāts, kaut kā,  atslēdzas no ikdienas rūpēm. Man patīk krāsa un smarža, tik sievišķīgi vienkārši. Smaržu vislabāk var just no rītiem, kad rasa vel ir uz lauka un tad, kad līst smalks lietus. Lietus piles kustina lavandu krūmus, un smarža ir dievīga. Man ļoti patīk, mazgājot grīdu, piepilināt ūdenim klāt mūsu LillasLavender ēterisko lavandu eļļu, tad telpā ir patīkams lavandu aromāts!

Ance Anna Šternberga, Naturopāte, Naturopātiskā uztura terapeite, grāmatu “Topi Vesels” un “Topi vesels ar ēdienu” autore:

Lavanda ēdienkartē un kulinārijā. Lavanda ir apbrīnojams augs, kas spēj gan nomierināt un relaksēt, gan stimulēt. Tradicionāli lavandu izmanto kā stimulantu, kas aktivizē gremošanas sulu izdalīšanos.

Lavandas ziediņi lieliski iederas dažādos saldajos ēdienos, taču jāuzmanās, lai ziedu spēcīgā garša un ēteriskā eļļas nepadarītu ēdienu rūgtu. Lavanda vislabāk sader kopā ar medu, brūno cukuru, augļiem, kā arī piena produktiem, vislabāk ar aitas vai kazas piena izstrādājumiem. Kaut arī lavanda lieliski iederas saldajos ēdienos, to izmanto arī gaļas ēdienos kopā ar citām garšvielām – timiānu, estragonu un pipariem.

 

Ance Anna Šternberga grāmatā “Topi Vesels” sniedz šādu deserta recepti –

LAVANDAS MARCIPĀNS

Sastāvdaļas:

1 krūze mērcētu un izžāvētu mandeļu

2 ēdamkarotes kļavu sīrupa

3-4 lavandas stiebriņi

Vaniļas pāksts vai ekstrakts, amaretto vai rums pēc izvēles

Daudzums:

15 bumbiņas

 

Pagatavošana:

  • Mandeles kopā ar kļavu sīrupu un vaniļu vai amareto, vai rumu sablenderē, ik pa laikam apmaisot, līdz veidojas marcipāna masa. Process var aizņemt līdz 10 minūtēm.
  • Marcipāna masu pārliek traukā.
  • Lavandas ziediņus noņem no stiebriņiem un kārtīgi rokās saplucina, lai izdalās smarža un ēteriskās eļļas.
  • Ņem piciņu marcipāna, izviļā pa rokām, kuras tikko sasmēlušās ēterisko eļļu aromātu, un pievieno pa kādam lavandas ziediņam vai sēkliņai.
  • Šādi izviļā visas bumbiņas, ja nepieciešams, var pievienot vairāk lavandas ziediņu.
  • Kārto uz šķīvja, garnējot ar veseliem lavandas ziediņiem un mandeļu skaidiņām. Pasniedz.
  • Uzglabā ledusskapī.

*** *** ***

Sākumā var likties, ka nepieciešams pievienot vēl un vēl lavandas, atstājot marcipānu ledusskapī uz nakti ievilkties, lavandas aromāts un garša būs jūtamāka. Ar ziediņiem nevajag arī aizrauties, jo, pārlieku dāsni pievienoti marcipānam, tie var padarīt saldumu rūgtenu.

 

———————————

žurnāla TAKA, 2017.g arhīvs. sagatavoja: Jūlija Egle

 

Jums var arī patīk