Ēdiens ir mūsu zāles

Lai mūsu organisms spētu normāli funkcionēt, pH līmenim ķermenī (asinīs) jābūt robežās no 7,36 līdz 7,44. Ja šis rādītājs ir zemāks vai augstāks, organisms kļūst par labvēlīgu vidi dažādiem parazītiem, sēnītēm, baktērijām, tārpiem, vīrusiem un vieglāk pakļaujas saaukstēšanās saslimšanām. Ilgstoša skāba vide ķermenī izraisa bronhiālo astmu, autoimūnas saslimšanas, locītavu kaites, vairogdziedzera slimības un pat vēzi. Tas, cik skābs vai sārmains ir mūsu ķermenis, ietekmē mūsu pašsajūtu. Citiem vārdiem sakot – joki mazi.

pH vides ābece

Zinātniskā valodā pH līmenis atspoguļo ūdeņraža jonu koncentrāciju šķidrumā. Vienkāršā valodā – pH līmenim jābūt noteiktās robežās, lai enzīmi un hormonu regulējošās funkcijas darbotos normāli. Tāpēc organisma šķidrumos un audos nepieciešams pastāvīgs un stingri noteikts pH.  To, vai mūsu organismā ir skāba vai sārmaina vide, vistiešākajā mērā ietekmē mūsu uzturs un dzīvesveids. Vissvarīgākais aspekts tomēr ir uzturs. Cilvēkiem beidzot jāsāk domāt par to, ko „likt iekšā” savā ķermenī. Kā teicis Hipokrāts: „Lai ēdiens ir jūsu zāles, un jūsu zāles – ēdiens.” Ļoti skābu vidi ķermenī veido gaļa, alkohols, cigaretes, ķīmiskie medikamenti (antibiotikas, pretsāpju līdzekļi u. c.), termiski apstrādāta pārtika, gāzētie dzērieni, saldinātas sulas, kafija utt. Uzturā nav ieteicams lietot ne ceptus, ne marinētus, ne žāvētus produktus. Viens no biežāk lietotajiem visskābākajiem produktiem ir gaļa. Dzīvnieku gaļa pēc sastāva atrodas vistuvāk cilvēka DNS. Saraksts ar skābu vidi veicinošiem produktiem ir garš, taču vēl viens svarīgs faktors, kas ietekmē pH vidi mūsu ķermenī, ir stress. Mūsdienās stress kļuvis par daļu no ikdienas, kas vistiešākajā veidā ietekmē mūsu elpošanas ritmu. Stresa stāvoklī elpa kļūst sekla, rezultātā sašaurinās asinsvadi, kas veicina skābekļa trūkumu organismā. Tāpēc ieteicams ik pa laikam ievilkt pāris dziļas elpas, lai atslābinātu prātu un ķermeni.

 

Organisms pats mēģina atjaunot pH līmeni

Par sārmainas vides uzturēšanu organismā atbild žults un nieres. Un šis ir stāsts par to, cik daudz emociju mēs sevī slāpējam. Ja cilvēks sevī konstanti tur dusmu enerģiju, tas ietekmē žults darbību – organisms nespēj pilnvērtīgi attīrīties emocionālā saspringuma dēļ. Cilvēks, kurš sevī tur negatīvās emocijas, ir savilkts un saspringts, pat pašam to nemanot, un no tā visvairāk cieš žults. Tāpēc katram no mums būtu jākontrolē savas emocijas un sajūtas, lai ķermenī radītu atslābumu un ļautu tam pašattīrīties. Jāmācās pieņemt apkārt notiekošās lietas tā, lai nerastos negatīvas emocijas.

Arī niere attīra ķermeni no vielām, kas tam kaitīgas, tāpēc ir svarīgi dzert tīru ūdeni – tas palīdz nierei izfiltrēt visu, kas organismā ir lieks.

Minerālvielas, kas nosaka, vai ēdiens veido skābu vai sārmainu vidi, ir magnijs, kālijs, nātrijs un kalcijs. Mūsu organisms nepārtraukti meklē vielas, kas palīdz uzturēt sārmaino vidi. Proti, lai neitralizētu lielo skābes daudzumu, organisms ķeras pie katra salmiņa, tikai šajā gadījumā tie ir kauli, kas satur kalciju. Ēdot skābu barību un dzerot skābus dzērienus, mēs patērējam kaulos esošās kalcija rezerves. Tas iekustina nākamo slimību riteni, jo kalcija deficīts organismā rada vairāk nekā 150 slimību. Viena no mūsu organisma svarīgākajām bioloģiskajām funkcijām ir uzturēt ķermenī sārmainu vidi. Skābā vidē organismam ir ļoti grūti asimilēt barības vielas pietiekamā daudzumā optimālas veselības uzturēšanai. Mēs varam ieguldīt kvalitatīvā pārtikā daudz naudas, taču, ja organismā būs skāba vide, tas nedos cerēto rezultātu. Vispirms vajag parūpēties, lai organismā pH līmenis būtu pie atzīmes 7,5. To var pārbaudīt, aptiekā nopērkot pH līmeņa testerus – tās ir mazas papīra lapiņas, kas, nonākot saskarē ar siekalām, iekrāsosies attiecīgā krāsā, pēc kuras tad varēs noteikt organisma sārmainības pakāpi.

 

Kā atjaunot pH līmeni

Sārmainu vidi organismā veido galvenokārt augļi, zaļumi, dārzeņi, sēklas, zirņi, pupas, graudaugi un viss, kas ir svaigs. Brīdī, kad nolemjam kaut ko uzcept vai uzvārīt, produkts zaudē daudzas savas vērtīgās uzturvielas. Protams, mūsu platuma grādos jāpiedomā arī pie tā, no kurienes nāk šie svaigie augļi, kad beigusies to sezona. Tāpēc iespējami vairāk būtu jāpieturas pie produktiem, kas aug tepat – Latvijā. Pretējā gadījumā mēs uzņemam ļoti daudz pesticīdu un citu ķīmisko vielu, ar ko tiek apstrādāti augļi un dārzeņi, kas ceļo pie mums tūkstošiem kilometru. Lai organisms veiksmīgi spētu uzturēt sārmainu vidi, uzturā ieteicams lietot 80% sārmainu un tikai 20% skābu vidi veidojošus ēdienus. Mūsdienās šī attiecība ir pretēja, jo uzturā tiek lietoti galvenokārt skābi produkti. Tāpēc piedomāt pie sava uztura kvalitātes ir katra cilvēka paša atbildība, jo veselību ne par kādu naudu nenopirksi.

 

Koks ar diviem galiem

„Lai arī informācija par to, cik svarīgi rūpēties par pH vidi organismā, ir plaši pieejama, ne vien Latvijā, bet visā pasaulē cilvēki paliek arvien slimāki un slimāki,” secina Ingrīda. „Vesels cilvēks valsts kasei naudu nenesīs. Tas ir pavisam vienkārši. Ja cilvēks ir izglītots un gudrs, tad viņš noteikti spēs parūpēties pats par savu veselību. Sistēma, kurā pašlaik dzīvojam, strādā uz cilvēka vājībām. Mūsu medicīnas sistēma ir orientēta uz jauniem, hroniski slimiem cilvēkiem. Tas izklausās skarbi, taču tā ir patiesība. Pretējā gadījumā katrs ģimenes ārsts veltītu ļoti lielu uzmanību savu pacientu dzīvesveidam, taču viņi to dara ļoti maz. Visa Latvija tiek aicināta piedalīties maratonos, tai pašā laikā maratons ir anaerobais treniņš, kas organismā veicina skābas vides veidošanos. Tas ir koks ar diviem galiem. Cilvēkiem beidzot jāsāk uzņemties atbildība par savu rīcību, jo neviens cits viņu vietā to nedarīs,” skaidro Ingrīda.

 

Praktisks padoms

Organismam atgūties un atjaunot sārmainu vidi palīdzēs visiem labi zināmā dzeramā soda – pusējkarote uz glāzi ūdens. Soda jāaplej ar siltu ūdeni (vismaz 40ºC), lai tā izšķīstu. Šādu dzērienu dzeriet desmit dienas – trīs reizes dienā, 30 minūtes pirms ēšanas. No rīta sodas ūdeni vēlams dzert tukšā dūšā. Ļoti labi noder arī citronūdens, ko var dzert dienas laikā. Tomēr svarīgi ir neaizrauties ar tā dzeršanu, jo citronūdens veicina gremošanas sistēmas darbību. Vēl ļoti labi palīdz aktīvā ogle un 30% ūdeņraža pārskābe. Katrā ziņa organisms būs pateicīgs par izpalīdzēšanu.

 

(Raksts no žurnāla “Taka” arhīva, autore: Signija Linde, Konsultēja Ingrīda Mergupe-Leitlande, dziedniece, uztura speciāliste, veselības profilakses centra „Malus” vadītāja)

 

Jums var arī patīk